Nicholas Mirzoeff: «Internet no ens dóna la democràcia però sí és potencialment democràtic»

Segons Mirzoeff “Internet és un espai d’acció política quan es connecta amb el que fem a l’espai real”.

Internet és un espai d’acció política quan es connecta amb el que fem a l’espai real”. Segons Mirzoeff, professor del departament de Mitjans, Cultura i Comunicació a la Universitat de Nova York, l’activisme online ha tingut un gran impacte i ha propiciat enormement l’activisme a l’espai públic. I és que la xarxa també és un espai físic, també és un espai real; així doncs, Mirzoeff nega que Internet sigui una utopia, un no-lloc. Si bé tradicionalment la visualitat permetia només a l’autoritat el privilegi de veure algunes imatges, Internet ha reforçat la voluntat de part de la societat de trencar amb aquests drets. Segons Mirzoeff, actualment es detecten dues tendències a la xarxa: d’una banda una monetització d’Internet i, de l’altra,  una voluntat de democratitzar-lo. Així doncs, Internet és una eina agnòstica, i encara que té grans potencials, la seva definició final dependrà del nostre ús.

Nicholas Mirzoeff va participar en el cicle Ciutadania, internet i democràcia amb la conferència Aquí hi ha alguna cosa a veure: Contravisualitat, nous mitjans i el moviment “Occupy”, presentat per Anna Maria Guasch, catedràtica d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona i crítica d’art. Mirzoeff és un dels teòrics de cultura visual contemporània de referència. En aquest camp ha estudiat àmpliament la relació entre la cultura visual i la postmodernitat, ha publicat el llibre The Right to Look. A Counterhistory of Visuality (2011) i l’assaig On visuality (2006), i ha produït textos i projectes en relació a la cultura visual com a metodologia i camp d’estudi, entre els quals es troben Introduction to Visual Culture, un dels manuals més utilitzats en la matèria, o The Visual Culture Reader.

L’estudi del visual és per Mirzoeff vinculable als estudis culturals, de manera que les seves investigacions es mouen per àmbits molt diversos de la cultura i es relacionen sovint amb l’art contemporani, els nous mitjans i els drets humans. Ha participat en projectes artístics i curatorials, en investigacions sobre la cultura visual del canvi climàtic i, més recentment, ha iniciat un projecte en relació amb Occupy, anomenat Occupy2012, que està basat en un blog on escriu cada dia de l’any 2012 reflexions, notícies i investigacions entorn del moviment.

Mirzoeff és també subdirector de l’Association of Visual Culture (CoPi) i editor de Media Commons, Photography and Culture i The Journal of Visual Culture.

Vegeu comentaris0

Deixa un comentari

Nicholas Mirzoeff: «Internet no ens dóna la democràcia però sí és potencialment democràtic»